perjantai 6. syyskuuta 2013

Terveisiä karkkitehtaalta..

Kirjoittelin jo aiemmin että posti toi minulle kool-aid jauhepusseja. Tilailin kool-aidit Jari Mäki Oy:stä netin kautta ja oli kyllä hyvä valikoima värejä, sekä sujuva toimitus. Tosin ensimmäisellä kerralla kun tilasin kyseisiä jauheita oli limen vihreä väri päässyt loppumaan, mutta sekin tuli jälkitoimituksena kuin tilauksesta tämän viikon keskiviikkona :)

Kool-aid jauheet ovat siis amerikkalaisia juomajauheita, joista ilmeisesti jenkit tykkäävät tehdä mehuja. Niissä on kuitenkin niin paljon väriaineita, että niillä pystyy vallan mainiosti värjäämään luonnonkuiduista tehtyjä lankoja, vaatteita ja kuulemma jotkut värjäävät sillä jopa hiuksia. 

Alunperin minun piti värjäillä lankoja näillä väreillä jo eilen, mutta lankojen vyyhditys värjäystä varten veikin yllättävän paljon aikaa, joten päätin suosiolla jättää värjäilyt tälle päivälle.

Aamulla sitten aloitin, lankana oli 4 kerää novitan woolia, 3 kerää novitan nallea ja 2 kerää 7-veljes lankaa, kaikki kirkkaan valkoisia.




Langat oli siis eilen jo vyyhditetty, apuna käytin tuolin jalkoja. On kyllä yllättävän raskasta tuo vyyhditys kun joutuu tekemään koko ajan kiertoliikettä.


Netistä otin vinkkejä että mitä kaikkea tähän kool-aideilla värjäilyyn tarvitaan ja varasin kaiken tarvittavan keittiön pöydälle. Koska kool-aideilla voi värjätä sekä kattilassa, että mikrossa lankoja, halusin kokeilla molempia menetelmiä. Mikrossa värjäämiseen tarvitaan mikronkestävä astia, kertakäyttöruiskuja, suojakäsineet käsille (väri ottaa tosi kovin ihoon kiinni), vaikkapa muovisia laseja, joissa värit sekoitetaan, muovilusikoita, sekä tietenkin kool-aid jauheita. 


Ennen värjäystä langat tulee liottaa hyvin lämpimässä vedessä, tätä varten minulla oli kaksi muovista vatia.


Sillä aikaa kun langat likosivat vedessä, sekoittelin juomajauheita lämpimään veteen. Koska en ollut aivan varma miten värit toimivat, aloitin lisäämällä yhden pussin vesimelonin makuista jauhetta n. 3 dl vettä. Pitihän sitä tietenkin maistaa ja voin sanoa että itse en ainakaan tuosta kyllä tykkää, on aika kirpeetä meinaan. Ja haju oli kyllä imelä ettenkö sanoisi, jos jollain tulee päänsärkyä imelistä hajuista niin en kyllä suosittele tätä värjäys tapaa. 



No joka tapauksessa, ensimmäisenä kokeilin mikrossa tehtävää värjäystä, sekoittelin muutaman värin valmiiksi purkkeihin ja aloitin värjäilyn. Itse tein värejä niin että laitoin tuollaisen pienen lasin täyteen lämmintä vettä ja sitten lisäilin aina osan pussista siihen, sillä ainakin sinisestä ja vihreästä tuli jo pienellä määrällä aika hyvä väri. Punaista täytyi kyllä laittaa melkein koko pussi ja keltaiseen täytyy ehdottomasti lisätä oranssia että tulee edes jotain väriä. Ja tuo "liila" oli kyllä aivan järkyttävän väristä ainakin omasta mielestäni, ei mitenkään kaunis kirkas, vaan todella tumma ja jotenkin pliisu.. 


Itse prosessin aikana en ehtinyt ottamaan kuvia, mutta siis otin aina vyyhdin kerrallaan likoamasta, puristin siitä ylimääräiset vedet pois ja pistin mikron kestävään astiaan (tässä tapauksessa piirakkavuokaan). Otin aina kutakin väriä vuorotellen ruiskulla ruiskutin sitä vyyhdille aina osio kerrallaan, sillä haluaisin pätkävärjättyä lankaa.Tässä vain oli miinuksena se, että värit tuppaavat sekoittumaan astiassa ja joihinkin kohtiin lankaa voi tulla aika järkyttävän värisiä kohtia.. Mutta eipä sekään haitannut kun en perfektionisti ole ja ensikertaa värjäilin lankoja. Kun väriä oli mielestäni kivasti, laitoin astian mikroon ja annoin sen olla siellä 2 minuuttia. Hetki täytyy antaa lankojen jäähtyä tämän jälkeen ja sitten nopea huuhtelu ja kuivumaan.

Kattilassa värjääminen olikin sitten paljon helpompaa mitä tuo mikrotus värien kannalta, mutta vei huomattavasti enemmän aikaa, sillä vesi piti vaihtaa aina välillä ja kiehumisen odotteluun meni aina aikaa.

Kattilassa värjäsin siis vyyhtejä kahdessa osassa, pistin ensiksi kuumaan veteen haluamani väristä jauhetta ja kun vesi kiehui, pistin vyyhdin toisen pään veteen ja annoin sen olla siellä muutaman minuutin. Värjäsin aina vuorotellen vyyhtejä, sillä annoin niiden aina välillä jäähtyä ennen kuin värjäsin myös toisen pään. Kun vyyhti oli valmis, huuhtelin sen ja laitoin telineelle kuivumaan. 


Ja tässä valmiit vyyhdit:



Kaikista tuli suhteellisen kivoja, mutta eniten tykkään ehkä tuosta toisena vasemmalta olevasta yläkuvassa ja sitten alakuvassa ensimmäinen oikealta ja kolmas oikealta. Vielä kun saisi nuo vyyhdit joskus selväksi voisi olla aika kova juttu ja pääsisi tekemään niistä jotain, jolloin sen lopullisen tuloksen vasta näkee..:) 

Täytyy tästä ruveta tuuletus puuhiin, on meinaan imelähköt hajut tällä hetkellä kotona ja kohta T:kin varmaan kotiutuu töistä..:)


12 kommenttia:

  1. Hienolta näyttävät langat. Mielenkiinnolla odotan, miltä näyttävät neulottuina. Kiva, kun olet tehnyt näin yksityiskohtaisen postauksen lankojen värjäyksestä.
    Lähetin sinulle syyskuun sny- paketin viime tiistaina. Toivottavasti on tullut jo perille.
    Ihanaista viikonloppua!
    - Salainen neuleystäväsi, 8 -

    VastaaPoista
  2. Kääk, en kyllä ole saanut vielä mitään pakettikorttia tms.. Toivottavasti ei ole hukkunut postiin? Pitäisiköhän ottaa yhteyttä emoon? Vai onko sinulla jokin seurantakoodi millä lähetit? Voisin itse tarkastaa että missä paketti liikkuu? Mutta kyllä se varmasti perille löytää ennemmin tai myöhemmin :) Hyvää viikonloppua sinullekkin, itse joudun töihin..:( Mutta onneksi ei ole pitkiä päiviä :)

    VastaaPoista
  3. Hihii, just tuli viesti että mulla on paketti noudettavissa, nyt täytyy varmaan soittaa T:lle ja ahdistella se tulemaan nopeasti töistä kotiin että saan paketin haettua! :) Jänskättää :)

    VastaaPoista
  4. Lähetin SmartPostilla Halikon Prismaan. Sulle tulee tekstari, kun paketin saa hakea. Mulla on kyllä se lähetystunnus ja olen antanut sen emollekin. Ehkä Itellalla on ruuhkaa pakettiautomaateilla, kun on 5 €: n tarjous. Odotellaan rauhassa viikonlopun yli.
    - Salainen neuleystäväsi, 8 -

    VastaaPoista
  5. Katsoin Postin sivulta lähetystunnuksella. Sen mukaan paketti on Halikon Prismassa noudettavissa tänään klo. 16. 06. Eli nyt vaan odotetaan, että sulle tulee siitä tekstarilla lokerokoodi. Laita heti jotain blogiisi, kun saat paketin. Mäkin jo huolestuin.
    - Salainen neuleystäväsi, 8 -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitkö ton ylemmän kommentin? Mulle siis tuli just viesti että paketti on noudettavissa.. Niin mun tuuria et just kun laitoin että ei oo tullut ilmoitusta niin sit tulee samaan aikaan se ilmoitus :)

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Joo, huomasin, että sait tekstarin sen jälkeen, kun olin tutkinut asiaa Itellan nettisivulla ja laittanut sulle noi 2 viestiä. Ihana kuulla, että paketti on saapunut perille! Mä jo tarkastin sun puhelinnumeronkin, etten vaan oo laittanu sitä väärin.
    Mukavia (toivottavasti) hetkiä syyskuun sny- paketin parissa!
    - Salainen neuleystäväsi, 8 -

    VastaaPoista
  8. paketti on noudettu, ihana ja super mieluinen on! :) huomenna tulee siitä sitten postausta kun pääsen töistä, nyt täytyy mennä nukkumaan että pääsen ajoissa ylös..:)

    VastaaPoista
  9. Mukava lukea, että paketti on mieluinen. Odotan mielenkiinnolla postaustasi siitä.
    - Salainen neuleystäväsi, 8 -

    VastaaPoista
  10. Upeita! Ja just toi turkoosi /valko/oranssi!!! <3

    VastaaPoista
  11. munkin suosikki on voi valko sini oranssi ja hyvänä kakkosena tulee toi pinkki vihreä..:)

    VastaaPoista