lauantai 14. syyskuuta 2013

Minttumaari-huivi

Onpas viikko taas vierähtänyt ohitse nopeasti töiden merkeissä. Se tekee paljon kun on 2 iltavuoroa viikossa, niin välillä tuntuu että nuo iltavuoropäivät menevät ohitse ihan sekunnissa kun ei ehdi mitään niinä päivinä tekemään. Paitsi että keskiviikko aamulla sain pingotettua vihdoin ja viimein valmiiksi tulleen minttumaari-huivin.

Itse ohjeen otin täältä: http://www.ullaneule.net/0207/ohjeet_minttumaari.html.

Minttumaari-huivi oli elämäni ensimmäinen pitsihuivi minkä neuloin ja alussa olikin vaikeuksia päästä alkuun ja ymmärtää ohjetta oikein. Ensiksi en huomannut että tuolla ohjeessa kaaviot ovat vain puolikkaita, eli ensiksi neulotaan kaaviota kerran, sitten tehdään keskisilmukka ja sitten vielä toistetaan kaavio. Aloitin ensiksi siis niin että neuloin kaavion vain kerran, onneksi en ehtinyt kovin pitkälle kunnes huomasin virheeni ja purin tekeleen.

Kun kaavio oli selkeä, tuli vastaani taas uusi ongelma, ohjeessa sanotaan että 2 kaaviota neulottaessa ensimmäisellä kerralla väliosaa toistetaan kaksi kertaa, 2 kerralla kolme kertaa ja niin edelleen.. Kuitenkin kun itse olin neulonut 2 kaavion kerran, toistuikin toisella kerralla väliosa neljä kertaa että silmukat täsmäsivät. Ajattelin että olen tehnyt jonkin virheen ja aloitin huivin taas alusta ja taas tuli sama ongelma eteen. Meinasin jo hylätä koko projektin, mutta koska en ole tottunut epäonnistumaan neulomisessa, päätin että jatkan huivia niin kuin se maalaisjärjellä on järkevää tehdä, eli neuloin väliosan neljä kertaa.

Mutta tässä ei vielä olleet kaikki vastoinkäymiset, kun olin tehnyt päätöksen jatkaa maalaisjärjellä, niin huomasin että keskisilmukan toisella puolella oli vähemmän silmukoita kuin toisella puolella, purkuun meni taas, sillä en tuossa vaiheessa vielä ollut päässyt jyvälle että missä kohtaa mallikertaa mikäkin lisäys ja kavennus toistuu.

No kerran vielä alusta aloitettuani ja viisastuttuani, alkoikin huivi etenemään hyvin ja ymmärsin mallikerran logiikan, huivia oli helppo tehdä loppujenlopuksi ja valmiiseen lopputulokseen olinkin enemmän kuin tyytyväinen.

Kun mallikerran loogisuus alkoi seljetä minulle, tekisin ehkä tuohon Ullaneuleen ohjeeseen sellaisen korjauksen että kannattaa seurata ennemmin noita silmukoita joka kerroksen jälkeen. Aina kun on neulonut kakkoskaaviota "1" kerroksen pitäisi yhden puolen silmukkamäärän lisääntyä 2 silmukalla ja "3" kerroksen jälkeen neljällä silmukalla, periaatteessahan 1=5 ja 3=7 tai siis samalla tavalla ovat lisäykset ja kavennukset noilla kierroksilla. Ja aina tulee yksi tuollainen "lehdykkä" lisää kun on neulonut 3 kerrokseen asti ja sitten taas 7 kerrokseen asti.

Lopussa tulee myös huomioida että noita "lehdyköitä" on parillinen määrä ennen kuin aloittaa kolmoskaavion, sillä muuten neloskaavion kuvio ei mene oikein.

Vieläkään en ymmärrä mitä tuo ohjeen "Siirry seuraavaksi kaavioon II. Neuloessasi sen 1. kertaa, neulo väliosan silmukat kahdesti, 2. kerralla kolmesti jne." tarkoittaa. En tiedä tarkoitetaanko sillä että periaatteessahan kun 3 kerros on neulottu niin sitten viidennellä kerroksella tulee noita väliosia periaatteessa neljäkertaa, vaiko onko siinä jokin ihmeellinen ajatusvirhe käynyt laatijalla. No itse kuitenkin sain huivini valmiiksi niin etten laskenut noita väliosia ollenkaan enää jatkossa ja varmistin vain että silmukkaluku aina yhdellä puolella täsmäsi edelliseen kerrokseen lisääntymällä joko kahdella taikka neljällä silmukalla.

Ja tässä valmis lopputulos:

Mielestäni tuli ihan kiva ja käytännöllinen lopputulos :) Lankana minulla oli tässä Novitan Nalle ja puikot Knit Pron symphoniewood 4 mm irtopäät ja 150 cm kaapeli.

1 kommentti:

  1. Onpa kaunis huivi! Hyvin olet osannut itse sumplia ohjetta. Minä olisin jo luovuttanut.
    Aurinkoista lauantaita ( ainakin meillä paistaa ) sinulle!
    - Salainen neuleystäväsi, 8 -

    VastaaPoista